Η επιλογή ενός ρολογιού συνήθως παίρνει παραπάνω από “μία βόλτα στα μαγαζιά”. Είναι το αξεσουάρ που θα σε συντροφεύει για τις περισσότερες ώρες της ημέρας ή της νύχτας σου και είναι λογικό να χρειαστείς λίγο χρόνο παραπάνω για κάνεις την τελική σου επιλογή.

Πριν την αγορά του ρολογιού σου, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις. Το πρώτο από αυτά είναι η επιλογή του είδος του ρολογιού. Ποια είναι τα είδη ρολογιών;

Μεγαλύτερα ή μικρότερα, φθηνότερα ή ακριβότερα, σε αυτήν τη λίστα υπάρχουν όλες οι κατηγορίες ρολογιών που θα βρεις στα μαγαζιά.

 1. Αναλογικό ρολόι
 2. Ψηφιακό ρολόι
 3. Αυτόματο ρολόι
 4. Ρολόι χρονογράφος
 5. Καταδυτικό ρολόι
 6. Ρολόι ως αξεσουάρ μόδας
 7. Μηχανικό ρολόι
 8. Ρολόγια ειδικού κοινού
 9. Χειροποίητο Ρολόι
 10. Smartwatch
 11. Ελβετικό ρολόι

1. Αναλογικό ρολόι

Τα αναλογικά ρολόγια έχουν συνήθως τρεις δείκτες και ο κάθε ένας δείχνει κάτι διαφορετικό. Ο μικρότερος την ώρα, ο πιο λεπτός τα λεπτά και ο πιο μακρόστενος τα δευτερόλεπτα. Κάποια αναλογικά ρολόγια δείχνουν τους αριθμούς με παραδοσιακά (αραβικά) νούμερα, ενώ άλλα με ρωμαϊκά νούμερα ή άλλα σύμβολα. Αναλογικό ρολόι έχει επικρατήσει να λέγεται το απλό ρολόι μπαταρίας.

2. Ψηφιακό ρολόι

Το ψηφιακό ρολόι, σε αντίθεση με το αναλογικό, δεν έχει δείκτες. Η ώρα φαίνεται στο καντράν με ψηφιακά νούμερα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται από αθλητές γιατί μπορεί να κάνει διαφόρων ειδών χρονομετρήσεις, αν και πλέον το ψηφιακό ρολόι έχει γίνει αξεσουάρ μόδας.

3. Αυτόματο ρολόι

Αυτόματο ρολόι είναι ένα ρολόι που έχει αυτόματο μηχανισμό, δηλαδή λειτουργεί χάρη στην κίνηση του καρπού του χεριού. Για να λειτουργήσει, παίρνει την ενέργειά του από την καθημερινή κίνηση του χεριού αυτού που το φοράει. Τα αυτόματα ρολόγια δεν έχουν ηλεκτρονικό μέρος, δηλαδή δεν έχουν μπαταρία, οπότε αν δεν φορεθούν για αρκετές μέρες ενδέχεται να σταματήσουν. Τότε απλά θα πρέπει να φορέσουμε το ρολόι μας, να ρυθμίσουμε την ώρα και να το επανεκινήσουμε.

4. Ρολόι χρονογράφος

Το ρολόι χρονογράφος είναι αυτό που έχει στο καντράν του 3 κυκλάκια, το οποίο δεν είναι άλλο από το κοινό σε όλους χρονόμετρο. Το χρονόμετρο είναι χρήσιμο όταν χρειάζεται να καταγράφεις γεγονότα ακριβείας. Στο πλάι του χρονομέτρου υπάρχει ένα κουμπί έναρξης / παύσης, το οποίο ξεκινάει και σταματάει την καταγραφή του χρόνου τη στιγμή που το πατήσεις.

5. Καταδυτικό ρολόι

Όπως προδίδει και το όνομά του, το καταδυτικό ρολόι είναι ειδικά σχεδιασμένο για υποβρύχιες καταδύσεις. Ένα ρολόι κατάδυσης είναι απαραίτητο να είναι αδιάβροχο τουλάχιστον για 200 μέτρα (20atm) ενώ κάποια φτάνουν και τα 300 μέτρα (30atm). Τα καταδυτικά ρολόγια είναι συνήθως παταρίας και μπορεί να είναι είτε αναλογικά, είτε ψηφιακά, είτε και τα δύο. Η πλειονότητα αυτών που τα χρησιμοποιούν σε καταδύσεις προτιμούν τα ρολόγια με ψηφιακές ενδείξεις για να μπορούν να ελέγχουν το βάθος και το χρόνο που παραμένουν στο νερό.

6. Ρολόι ως αξεσουάρ μόδας

To ρολόι είναι ένα από τα βασικά αξεσουάρ ντυσίματος. Ένα απλό ντύσιμο παίρνει τελείως άλλη μορφή με ένα εκκεντρικό ρολόι καθώς θεωρείται πια ένα must have fashion item. Ένα ντύσιμο για το γραφείο μπορεί να είναι από πολύ βαρετό μέχρι πολύ ενδιαφέρον, ανάλογα με το ρολόι που θα φορέσεις. Οι γυναίκες αγοράζουν χρωματιστά ρολόγια που ταιριάζουν με τη διάθεσή τους ενώ για τους άντρες θεωρείται φετίχ η επιλογή του ρολογιού και το πώς αυτό θα δείχνει φορεμένο με ένα πουκάμισο.   

7. Μηχανικό ρολόι

Το μηχανικό ρολόι είναι το λεγόμενο κουρδιστό ρολόι. Σε αντίθεση με τα ρολόγια μπαταρίας , το μηχανικό ρολόι έχει από πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία. Μηχανικά ρολόγια αγοράζουν παραδοσιακά μόνο οι λάτρεις της ωρολογοποιίας, καθώς αυτό το είδος ρολογιού προϋποθέτει μια  διαδικασία για να λειτουργήσει. Ο κάτοχός του θα πρέπει να το φροντίζει ιδιαίτερα και να το κουρδίζει τακτικά για να μπορεί να μη χάνει λεπτό. Οι λάτρεις αυτού του ρολογιού ακούν τη διαφορά, αφού ο μηχανισμός του κάνει ένα ελαφρύ θόρυβο καθώς δουλεύει. Πολλά από τα μηχανικά ρολόγια είναι και ‘skeleton’, δηλαδή το πλαίσιο που περιέχει το μηχανισμό δεν είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ατσάλι αλλά έχει και μέρη που καλύπτονται από ορυκτό κρύσταλλο, έτσι ώστε ο κάτοχός του να βλέπει όλη τη λειτουργία του μηχανισμού.  

8. Ρολόγια ειδικού κοινού

Ως ρολόγια ειδικού κοινού θεωρούνται τα ρολόγια που αφορούν ανθρώπους που κάνουν extreme sports, είτε είναι στις ειδικές δυνάμεις, είτε ασχολούνται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα ρολόγια αυτά συνήθως αποτελούν πιο ανθεκτικές κατασκευές καθώς προορίζονται για πιο βαριά χρήση. Πολλά από αυτά έχουν ειδικό μηχανισμό που να μπορεί να αντέχει τις προσκρούσεις σε σκληρές επιφάνειες. Συνήθως έχουν πιο ογκώδη πλαίσια και βιδωτή κορώνα για να είναι πιο ασφαλή στις κακουχίες. Παρόλο που έχουν μεγάλο όγκο δεν χάνουν καθόλου σε στιλ. Η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών τους είναι άντρες.  

9. Χειροποίητο Ρολόι

Ακριβό, χειροποίητο και σπάνιο. Ιδανικό για συλλέκτες ρολογιών και θιασώτες του κόσμου του ρολογιού, το χειροποίητο ρολόι έχει φτιαχτεί για να εντυπωσιάσει με τη μοναδικότητά του. Παράγονται ελάχιστα κάθε χρόνο και θα τα βρεις μόνο σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού.

10. Smartwatch

Το smartwatch ανήκει στη νεότερη γενιά ρολογιών και παρέχει αδιαμφισβήτητα τις περισσότερες εφαρμογές σε σχέση με τους προκατόχους του. Συνδέεται με το κινητό, και μαζί με την ώρα, δείχνει και άλλες λειτουργίες όπως αυτές των ζωτικών σημαδιών, σφυγμούς, βήματα, και ποιότητα ύπνου. Παράλληλα, χρησιμεύει για να δείχνει ό,τι συμβαίνει στο κινητό σου ανα πάσα στιγμή.

11. Ελβετικό ρολόι

Ενώ το Ελβετικό ρολόι καταδεικνύει ονομαστικά μόνο την προέλευσή του, στην πραγματικότητα έχει μείνει στην νοοτροπία μας ως το ποιοτικό, παραδοσιακό, κομψό ρολόι. Οι Ελβετοί, διατηρώντας μια τεράστια παράδοση στον χώρο του ρολογιού, κατάφεραν να συνδυάσουν την ακρίβεια με την κομψότητα και το διαχρονικό σχεδιασμό. Ως Swiss Made θεωρούνται τα ρολόγια που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στην Ελβετία. Επιπλέον, υπάρχει και η κατηγορία Swiss Parts, που σημαίνει ότι φοράνε μόνο Ελβετικό μηχανισμό ενώ το ρολόι μπορεί να είναι κατασκευασμένο σε άλλη χώρα, και να είναι για παράδειγμα Made in Italy.